Skip to content
Početna stranica » Odprta kuhna

Odprta kuhna

hungry_mile & #uvijekgladna

Još niste čuli za Odprtu kuhnu?

Onda se u pravom gastro zaostatku.

Odprta kuhna je iznimno popularan food market u Sloveniji. Smjestila se u Ljubljani na Pogačarjevom trgu, i tamo vas ćeka svaki

petak kada to vrijeme dozvoli od ranog proljeća do kasne jeseni.

Zamislite najbolje slovenske restorane na jednom mjestu, jer ne može svatko kuhati na Odprtoj.

Najbolje da ja preskočim formalnosti i napišem naše iskustvo. 🙂

Moj partner u zločinu poznatiji kao hungry_mile i ja smo odabrali prvi petak od povratka s mora, temperatura je bila divna 35+.

Kako smo išli sami, najisplativija opcija se pokazala autobus i to CroatiaBus (130kn povratna karta). Krenite ranije jer su gužve na granici postale klasika. Od autobusnog kolodvora u Ljubljani do centra ste pješke za manje od 10 minuta laganog hoda.

Ljubljana je divan grad, i bilo bi zbilja šteta kada ste već tamo da ne prošetate malo, popijete kavicu. Mi smo se za početak smjestili u Pritličje, jako sladak prostor sa odličnom kavom i domaćim ledenim čajevima. Usput hvatate internet ako ste sve spiskali kao mi. 😀

Kada kucne podne, a vi ste fino ogladnili vrijeme je za ručak na Odprtoj. 🙂

Ono što je nas oduševilo, osim bogate ponude jela i što svatko može izabrati nešto za sebe je organiziranost. Nema nervoze, sve ide brzo, svi su nasmijani i pristupačni, nema nereda. Imate reciklažne punktove gdje stoji djevojka koja vam pogne reciklirati otpad. Što je još zanimljivo i iznimno pohvalno nema plastike.

Možete se odlučiti za ručak kod JB-a, možda egipatska, tradicionalna, vege ili možda indijska? Rebarca, dagnje, hrskavi odojak, sushi ili ste za sladoled pripremljen tekućim dušikom? Teško ćete se odlučiti samo za jedno jelo. Mi smo ručali i večerali. 🙂

Naš plan je bio napraviti krug da snimimo situaciju, pa onda izabrati svaki po jedno slano jelo za početak. Odluka je pala na rebarca u Starom piškeru i malo egzotike u Dežela okusov gdje smo uzeli miks 2 egipatska jela koja su imali u ponudi.

Sve smo smazali, sretni, ljepljivih prstiju, stopljeni u masi ljudi koji jedu i uživaju.

Nakon slanoga red je na slatko, znali smo da moramo stati kod Željke Bohar (Torterija) na kolače, kao samo ćemo jedan jer želim probati i spomenuti sladoled sa dušikom. Hm, da, 3 kolača, sladoled je otpao 😀 Naš favorit je bio mango/tropsko voće.

Jeste malo ogladnili? Hajde nemorate se sramiti. 😀

Vama možda nakon ovih fotografija i mojeg bla bla treba odmora, ali nakon šetnje, vegetiranja i sladoleda (morala sam ja putem pojesti jedan) mi smo se vratili i na večeru, hm dalek je put do Zagreba. Krenulo je kao “lagana večera” malo dagnjica (Altroke) i burger od lososa (Organic garden).

Ali pročulo se da se muvamo nas dva gladna tamo, pa smo se imali priliku upoznati sa organizatorom s kojim smo opet malo prošetali i prigrizli.

Kod Argentino steakhouse ekipe smo pojeli odrezak koji se doslovce topi u ustima. Ne brinite privući će vas miris dima, roštilja i poveći red. 😉

Ali najveće oduševljenje je izazvao odojak. Da dobro ste pročitali, ja sam ga u šetnji vidjela ali nisam veliki ljubitelj odojka tako da nisam niti zastala.

Kako sam se prevarila, ovo nije običan odojak, to je sporo pečeni odojak, meso savršeno mekano i sočno a korica hrskava. Peče se u posebnoj kutiji La Caja China. Peče se cijeli odojak i da to je najbolji odojak koji sam ikada pojela.

Prije povratka ostao nam je još jedan zadatak, sladak, snimili smo creme brulee tonka kolač, a od nas dvoje ne znaš koji je luđi za tonkom. I to svakako probajte, najbolje nemojte jesti bar dana prije tog sudbonosnog petka. 😀

Veseli i siti smo se vratili u Zagreb, zaključili smo da moramo otići još jednom ove sezone ali i svake iduće.

Što kažete?

Koji petak se vidimo u Ljubljani?