Skip to content
Početna stranica » Macarons – talijanska metoda

Macarons – talijanska metoda

Ludo vrijeme, ludi virusi i mi smo svi malo poludili.

Na instagramu su svi poludili za prirodnim kvasom i kruhom, ja ga obožavam jesti ali se nisam odvažila peći. Zato sam nakon tri godine odlučila potrošiti zalihu bademovog brašna i ispeći macaronse.

Macarons, talijanska metoda, bademovo brašno, bjelanjak

Oko njih vlada pravi bauk, po meni bez razloga. Jesu čudnjikavi, i utječe na njih vlaga i vaša pećnica. Ali bez obzira na sve sa talijanskom metodom su minimalne šanse da vam ne uspiju. Bjelanjci su stabilniji i teško ćete premiješati smjesu. Jedina komplikacija je da morate imati termometar.

Macarons, talijanska metoda, bademovo brašno, bjelanjak

Okusom i izgledom su drugačiji od onih koje pripremite francuskom metodom, korica im je glatkija i stopalo niže. Imaju manji udio badema i vlažniji su. Potruditi ću se da napravim i turu sa francuskom metodom da vidite razliku.

Macarons, talijanska metoda, bademovo brašno, bjelanjak

Ima nekoliko varijacija recepata, ja uvijek koristim onaj klasičan koji koriste slastičari i koji sam prvi put isprobala dok sam radila u Gourmandise. Ja ću vam objasniti sam postupak prije samog pisanja recepta, i na što trebate obratiti pozornost. Nadam se da ćete se riješiti straha i isprobati i sami. 🙂

Macarons, talijanska metoda, bademovo brašno, bjelanjak

 1. Važno je da prije macaronsa u pećnici niste pekli ništa, ne mislim nikada nego taj dan. Pećnicu ćete ugrijati na 150-160, ja ih pečem bez ventilacije.
 2. Posuda od miksera mora biti čista i nikako sa tragovima masnoće od krema, za svaki slučaj ju prebrišite bijelim octom.
 3. Bjelanjci vam ne moraju satima stajati na sobnoj temperaturi ali moraju biti sobne temperature.
 4. Koristite boje u prahu.
 5. Pazite da vam bademo brašno nije vlažno, ako je vlažno ostavite ga na zraku da se isuši ili ga sušite u pećnici. U lidlu imaju u blagdanskim ponudama mljeveni bijeli badem i super je. Isto tako imate u raznim trgovinama u ponudi bademovo brašno. Više ga nije bauk za nabaviti.
 6. Bademovo brašno i šećer u prahu morate prosijati (barem jednom).
 7. Pazite da ne kuhate sirup na prelaganoj vatri, iskuhati ćete previše vode.
 8. Ne možete skuhati sirup od oka, potreban vam je termometar.
 9. Bjelanjke prije ulijevanja sirupa ja miksam kratko samo da se zapjene, tu su mišljenja podijeljenja, netko ih ne miksa uopće a neki ih smiksaju pošteno.
 10. Možete bojati sirup, možete bojati bjelanjke, ja boju stavljam u bademovo brašno ili u sam bjelanjak koji se umiješa u brašno i šećer. Ako stavljate u bjelanjak prije dodavanja bjelanjka dobro izmiješajte žličicom da vam se boja rastopi. To radim zato što uvijek želim više od jedne boje. Znam kompliciram. 😀
 11. Meringu dodajte u smjesu od badema, šećera i bjelanjaka na dva puta ( ja dodam odjednom ali to nije pravilno 😀 ). I miješate spatulom ili kuhačom u krug i po dnu. Smjesa je spremna kada vam u vrpci klizi sa kuhače. Ili kada prođete kuhačom po sredini zdjele da razdvojite smjesu a ona se odmah spaja.
 12. Za istiskivanje smjese potreban vam je okrugli nastavak, mislim da je moj 9.
 13. Nije potrebno udarati plehom i sl kada ih istisnete.
 14. Ostavite ih na zraku prije pečenja, kada ih taknete da se ne love za prste. Tu su mišljenja opet razna, ja sam ih znala i odmah peći i sve je bilo ok.
 15. Pecite 12-15min, ovisi o vašoj pećnici. Ne otvarajte 10min pećnicu nikako, gotovi su kada ih taknete a ne miču se.
 16. Punite ih kremom po želji. Čuvajte u hladnjaku a možete ih i zamrznuti.
 17. Ovaj put sam u neobojenu verziju stavila mak a točkice na žutima sam napravila kistom, trik koji je otkrila Hungry Anja za bojanje pisanica. Kakao pomiješate sa malo vode, umočite kist i prstom pređete preko kista a kakao prska po macaronsima.
 18. Ako vas još nešto zanima, pitajte. 🙂
Macarons, talijanska metoda, bademovo brašno, bjelanjak

Macarons

Talijanska metoda

Ingredients

Baza:

 • 300 g bademovog brašna
 • 300 g šećera u prahu
 • 110 g bjelanjaka

Meringa:

 • 300 g kristal šećera
 • 75 g vode
 • 110 g bjelanjaka

Instructions

Baza:

 • Bademovo brašno i šećer u prahu prosijte i stavite u posudu/ posude ako radite dvije boje. Boju po želji dodajte u bjelanjke i izmješajte žličicom ili u smjesu brašna. Ja sam za jednu smjesu stavila kurkumu, a u jednoj sam zamjenila dvije žličice badema sa mljevenim makom.
 • Dodajte bjelanjke u bademe i šećer i miješajte kuhačom ili spatulom. Izgledati će vam kao da nema šanse da se poveže ali samo polako, dobiti ćete smjesu nalik marcipanu.

Meringa:

 • Vodu dodajte u kristal šećer i kuhajte. Kada krenu mjehuri a šećer se rastopio stavite termometar. Kada sirup postigne temperaturu 118 -120 maknite sa vatre i u mlazu ulijte u bjelanjke koje ste prethodno miksali kratko da postanu pjensti. Dok ulijevate sirup neka vam mikser radi na srednjoj brzini a kada ga ulijete pojačajte. Meringa je gotova kada je čvrsta i sjajna i glatka.
 • Dodajte meringu u bazu i miješajte u krug i po sredini zdjele. Gore vam je objašnjeno kako smjesa treba izgledati a imate i na mome instagramu u naglascima. Istisnute krugove i pecite 12ak minuta. Ostavite da se malo ohlade prije odvajanja sa papira za pečenje.

Notes

Ja sam ih punila čokoladnom namelakom, recept imate u receptu za Zimsku tortu. Možete puniti ganachem po izboru.