Skip to content
Početna stranica » Bor od lisnatog tijesta

Bor od lisnatog tijesta

Ne ovo neće biti još jedan klasičan blagdanski post. Nema kolača, a preskočiti ću i cijelu famu oko blagdana. Samo ću reći da je ovo poseban Božić, naš prvi u troje. I samo to je bitno, da vrijeme provedemo zajedno, sve ostalo je sporedno. Bit blagdana je obitelj, ljubav i zajedništvo. Kažem vam ovaj Božić je poseban.

Poseban jer sam progledala očima majke, poseban je jer svoju mamu gledam drugim očima kada sam i sama mama. Na fotografijama su njene ruke, iako je oklijevala jer joj nokti nisu uređeni. Nije to taština, to je mama koja ne stigne ništa jer se brine za svoje dijete i unuče. Zabrinuta mama jer ju je strah da se ponovi isti scenarij i ne želi da budem sama za svaki slučaj. Poseban je taj trenutak kada u majčinim očima vidiš zabrinutost i strah, do tada ga nisi doživio na taj način. Ovaj post je oda svim majkama, posebno mojoj. Hvala ti mama na svemu, ja ću se truditi biti jednako dobra mama mome malom smotuljku.

Da ne ispadne da sam sada patetična i cmoljava, reći će žene sa pravim stažom mame: “tek je prošlo mjesec dana”. Ali ovo je najteži i najljepši mjesec u mome životu. Nije mi teško dići se po noći, niti mijenjati pelene niti to što je on preokupirao svo moje vrijeme. Teško mi je bilo biti odvojena od njega 8 dana i teško su mi pali zdravstveni problemi koji su nastali nakon porođaja. Ali biti mama je divno, i nadam se da ću to iskustvo ponoviti još koji put.

A sada bor od lisnatoga, recept za sve žene, majke, kraljice. Recept koji to nije, brzo je gotovo  (pogotovo kada kupite razvaljano lisnato tijesto) divno izgleda i jako je ukusno. Punjenje je stvar izbora ili trenutnog stanja u hladnjaku. Treniram za sve silne goste koji još nisu došli u priglede, ne brigajte od mene nikada nećete otići gladni 🙂 Lidl Hrvatska me redovito spašava sa svojim razvaljanim lisnatim tijestom, a blagdanska Deluxe ponuda je taman tu pravo vrijeme za nas koji nemamo vremena jer creme brulee je odličan, profiterole više neću spominjati a ima tu i sireva, pašteta, tartufa i torta.

Lisnato sa lososm

Ingredients

Sastojci

  • 2 paketa razvaljanog lisnatog tijesta
  • 1 deluxe krem sir sa vrganjima i tartufima
  • 1 deluxe dimljeni losos
  • 1 jaje za premazivanje
  • bućine koštice crveni papar, sezam…

Instructions

Postupak

  • Izrežite od papira za pečenje trokut koji će vam biti šablona za izrezivanje bora. Zagrijte pećnicu na 200C.
  • Izvadite prvo lisnato, izrežite trokut i ostavite dio za deblo, premažite krem sirom i poslažite preko losos. Od drugog lisnatog također izrežite trokut i preklopite prvi. Bočno izrežite tijesto na trakice, svaku zavrtite. Od ostatka tijesta napravite zvjezdice i deblo. Premažite razmućenim jajetom i ukrasite bućinim sjemenkama, crvenim paprom i sezamom.
  • Pecite dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Notes

Tips&tricks:
Punjenje prilagodite ukusu, može biti i slano i slatko. Ovo punjenje možete i samo premazati i posložite preko jednog lista tijesta i preklopiti drugim, stisnuti rubove i ispeći.