slano

Tapasi / nešto za prigrist

 

Povratak na posao nakon produženog vikenda je puno gori od klasičnog ponedjeljka. Meni treba još dva dana da se odmori od puta 😀 

Tako da se danas kod mene nije kuhalo ništa konkretno, mi smo pikali i točili u čaše sa hrelića španjolsko vino i baš nam je bilo dobro.

Pogotovo jer je ta Barcelona meni neostvarena želja još uvijek. Putovalo se i dalje i bliže, kraj Barcelone još uvijek stoji prazan kvadratić. A znam da tamo miriše na sreću, da su zgrade šarene, da imaju najpoznatiju tržnicu na svijetu i siestu. Znate ono naše pomalo, pa sjedne i pijucka i gricka. Možda da planirani roadtrip Italijom prekrižim i kupim karte za Barcelonu? 

Dok ja maštam i grickam pršut Serrano, koji je tako dobar uz malo maslaca ( ne pitajte, to mi je najdraža kombinacija ovih dana) i razmišljam kako mi se jede sladoled ( tu opet titra srce za Italijom) evo i izgubim se u pisanju. 

Da se vratimo pikalicama, to bi sigurno bilo pametnije. Pretpostavljam da pikalice nisu pravi izraz, meni se sviđaju a vi slobodno recite tapasi ili mali zalogaji.

 

 

Ovakve daske su hit kada dođu gosti, lagano grickate i pijuckate vino na terasi. Pravi hedonizam. 

Ja baš jako volim Tjedan Španjolske i Portugala u Lidlu, tada stigne pršut <3. I iako nisam od crnog vina, Gran Reserva Tarragona mi se baš svidjelo.

A vi ne morate uopće slagati tapase, kažem vam maslac i pršut, najbolje u kroasan i sve zalijte ovim crnim vinom i ja se usuđujem reći to je večera iz snova, pogotovo nakon produženog vikenda 😀

 

 

Ako imate malo više energije imam još pokoji prijedlog 🙂 Chorizo kobasice sa crnim vinom, šparoge sa sirom i pršutom i salatu od slanutka.

Salatu možete napraviti i kao prilog mesu, i kao zasebno jelo jer je baš zasitna a u isto vrijeme osvježavajuća.

 

 

 

Tapasi ili mali zalogaji
Print
Za salatu od slanutka
 1. 1 tegla slanutka u slanoj vodi
 2. 1 bio limun (sok i korica)
 3. 3-4 mlada luka
 4. 1 paket mini grapolo rajčica
 5. sol
 6. papar
 7. maslinovo ulje
Za kobasice u vinu
 1. 1 chorizo extra sarta
 2. maslinovo ulje
 3. 1dcl crnog vina
Još vam je potrebno
 1. špaoroge
 2. masniji sir (npr gouda)
 3. pršut Serrano
 4. pršut Jamon Serrano
 5. salama Chorizo
 6. zelene masline
 7. mini grapolo rajčice
 8. inćuni
 9. list peršina
 10. Španjolska sirna plata (3 vrste sira)
 11. maslinovo ulje
 12. crno vino Gran Reserva tarragona
 13. mini baget
 14. ciabatta
Salata
 1. slanuta ocijedite i isperite, dodajte sjeckani mladi luk, rajčicu, koricu limuna, sok limuna, sol i papar i promiješajte.
Chorizo u vinu
 1. Kobasicu narežite, na tavi ugrijte maslinovo ulje i dodajte kobasicu. Zapecite ju, i zalijte crnim vinom. Kuhajte dok se vino ne reducira, dodajte malo timijana.
Šparoge sa sirom i pršutom
 1. Šparoge presavinite, tvrde krajeve maknite a vrhove ostavite. Na svaku stavite komadić sira i umotajte pršutom. Složite na lim za pečenje i pokapajte maslinovim uljem.Pecite na 200C.
Tapasi sa mariniranim inćunima
 1. kruh pokapajte maslinom uljem i ispecite, preko složite marinirane inćune, malo maslinovog ulja i peršina.
 2. Od Choriz salame složite pikalice na štapiću sa sirom i rajčicom. Ostatak sireva, pršuta, masline i što god vam padne pod ruku složite na dasku i uživajte.
uvijekgladna http://www.uvijekgladna.com/
 Post je nasta u suradnji sa Lidl Hrvatska.

 

Write a comment

%d blogeri kao ovaj: