slano

Pivski gulaš

Jučer sam prošetala pletenu vestu do placa. Nasmijana od uha do uha dok me je vjetar šamarao. 

Baš me je ulovila jesenska euforija 🙂 ili sam predozirana vitaminom C. Kako su se prve mandarine pojavile na placu, ja svaki dan kilu pojedem, jučer uzmem dvije kile da ne moram danas opet ići i fun fact, u zdjeli su 4 mandarine. Eto ja se uvijek najedem prvog voća, i onda je kasnije mir. One baš slatke mandarine pojedem naravno ali draže su mi ove još malo zelenkaste ;P

 

 

Jesen traži i nešto na žlicu. Toplo i aromatično, rekli bi naši stari nešto jače. Gulaše volim, množina je s razlogom. Volim sve varijacije na temu, samo da je meso mekano i ja sam sretna. Lidl na ovaj tjedan draži sa Oktoberfestom.

Kako pivo ne smijem piti trenutno, ja sam ga odlučila ubaciti u gulaš na sveopće oduševljenje. Pravili smo se da smo pravi bavarci, pa sam uz gulaš skuhala knedle od kruha i umakali smo pivska peciva. Uz tonu mandarina, miris jeseni je prava esencija sreće. Imam još neke šljive za potrošiti i onda se bacam samo na prave jesenske plodove. 

 

 

Pivski gulaš
Print
Sastojci
 1. 2 paketa svinjetine za gulaš ( sitno je rezana )
 2. 2 srednja luka
 3. 3 mrkve
 4. 1 žlica koncentrata rajčice
 5. 70g Schwarzwald šunke
 6. 1 žlica brašna
 7. 200g pasirane rajčice
 8. 1 žličica meda
 9. 1 tamno pivo (500ml)
 10. 400ml temeljca ( ili voda i kocka )
 11. sol
 12. papar
 13. chili
 14. slatka paprika
 15. timijan
 16. 2-3 lista lovora
 17. malo ružmarina
 18. list peršuna
 19. knedle od kruha za prilog
Postupak
 1. Narežite luk na kockice, mrkvu na krupnije komade, schwarzwald šunku narežite na trakice.
 2. U lonac stavite ulje ili mast, kada se zagrije dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite i chili da pusti više okusa. Zatim dodajte šunku i popržite. Nakon nekoliko minuta ubacite meso. Dobro posolite, popaprite, dodajte slatku mljevenu papriku. Kada je meso dobilo boju, dodajte mrkvu, miješajte. Prije dodavanja tekućine dodajte koncentrat rajčice i brašno. Zatim pivo, pasiranu rajčicu i temeljac. Za kraj ubacite ostale začine. Ja ih najčešće svežem kuhinjskim koncem da ih ne moram kasnije loviti po loncu.
 3. Kuhajte 2 sata na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još vode, temeljca i začina.
 4. Poslužite sa knedlama od kruha.
Tips&tricks
 1. Možete gulaš pripremiti i u pećnici, kada ubacite sve sastojke stavite lonac i kada zavrije, poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 180C.
uvijekgladna http://www.uvijekgladna.com/

Write a comment

%d blogeri kao ovaj: